Boekentip: Co-intelligence: living and working with AI (Ethan Mollick)

Ons boek van de maand is Co-Intelligence: living and working with AI van Ethan Mollick.  

In de nieuwste aflevering van de Boekenpraktijk-podcast van Managementboek (27 juni ’24) – hoor je waarom Patrick Davidson zo enthousiast is over dit boek. En hieronder kun je het lezen.

Ethan Mollick - Co-intelligence (Living & working with AI)

Boekentip Patrick Davidson – Ethan Mollick – Co-intelligence (Living & working with AI)

Boekentip: Co-Intelligence van Ethan Mollick

Het was onvermijdelijk dat ik een boek over Kunstmatige Intelligentie zou lezen. Maar welk boek? Ik zocht een goed geschreven boek dat me aan het denken zet en activeert, zonder snel achterhaalde opsommingen of details. Daarom koos ik voor Co-Intelligence van Wharton-professor Ethan Mollick. Het begint al goed: “Als je een nieuwe technologie echt wilt begrijpen dan lig je er minimaal drie nachten wakker van”. Zover is het nog niet voor me. Maar tijdens het lezen – en sparren met medelezer Bram – ging er een wereld voor me open.  

Als je een nieuwe technologie echt wilt begrijpen dan lig je er minimaal drie nachten wakker van”

Neem de titel: Co-Intelligence. Daar bewegen we ons ongetwijfeld naartoe: samen met AI creëren. Of nee, AI als je collega of zelfs als coach. Het is nu nog lastig voor te stellen maar laten we het toch eens doen: binnenkort kun je als leidinggevende op meerdere plekken tegelijkertijd actief zijn. AI kan je dan helpen om in jouw stijl aan vergaderingen deel te nemen op verschillende locaties. Een AI-tool kan in realtime een vergadering analyseren, van individuele bijdragen tot voortgang.

Je kunt de AI-tool – waar de voorzitter mee werkt tijdens het overleg – ook vullen met een set leidende vragen. Dat lijkt me handig, omdat ik zelf niet op vijf plekken tegelijk aan vergaderingen kan deelnemen. Met AI kan dat in zekere zin wel. De AI-tool maakt continu de afweging: “Wat zou Patrick (of iemand anders) nu vragen?” en kan die vraag dan – goed getimed – voorleggen aan het gezelschap. 

Dan kun je als internationale organisatie binnen 24 uur mensen wereldwijd, zonder te reizen, laten meedenken over een vraagstuk.

Of je kunt als voorzitter een gesprek aangaan met de vergadering die je hebt belegd. Dan vraag je: “Zitten we nog op schema?” en dan hoor je of je moet versnellen of niet.

Zo zie ik dankzij Mollick en Bram ook voor me dat een medewerker niet alleen met een klant spreekt, maar ook met het proces dat hij volgt.

Toekomstmuziek? Dat dacht ik ook maar het komt dichter en dichterbij. Wat je niet ziet daar krijg je nu eenmaal ook geen energie van. Omgekeerd is nieuwsgierigheid een grote energiebron voor me.

Vier tips van Ethan Mollick

Laat ik afsluiten met vier concrete tips die Mollick meegeeft. Dat zet je op het goede spoor om met open ogen en oren de toekomst te verkennen:

  1. Nodig AI altijd uit en ontdek via experimenten wat je ermee kunt. Dus zet AI in waar je kunt oefenen. Bij het schrijven van deze boekbespreking viel me dat nogal tegen trouwens.
  2. Doe waar je als mens goed in bent. AI zal kunnen helpen maar lang niet met alles. Gelukkig.
  3. Behandel AI als een persoon. Hoe specifieker je AI brieft, hoe beter het je kan helpen.
  4. Ga ervan uit dat dit de slechtste AI is die je tegenkomt. Het wordt alleen maar beter.
Welkom in het Novaceen - James Lovelock

Welkom in het Novaceen – James Lovelock

Dat betekent dat Mollick me met dit boek geactiveerd heeft. Zoals zo vaak wanneer ik een boek uit heb, zit ik vol met vragen. Inmiddels ben ik verder gaan lezen in Novacene van James Lovelock.

Veel plezier met lezen en ontdekken wat jij en AI samen gaan doen.

Patrick Davidson

 

Meer leestips?

In de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine – geeft Patrick elke maand een boekentip. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

 

Boekentip van de maand juni ’24: “Elon Musk” van Walter Isaacson

Lees of luister (na ong. 28 minuten) naar de boekbespreking van het nieuwe meesterwerk van Walter Isaacson waarin hij Elon Musk ontleedt. Met name het tweede deel van het boek is een mooie aanvulling op de biografie van Ashlee Vance uit 2015.

Boekentip van de maand mei ’24: “De 6 talenten voor teamwork” van Patrick Lencioni

Lees of luister naar de boekbespreking van Patrick Lencioni’s boek over talenten voor teamwork.

Boek van de maand Patrick Lencioni - De 6 talenten voor teamwork - Talenten en fasen - Patrick Davidson - betterday.nl

Boek van de maand: Patrick Lencioni – De 6 talenten voor teamwork

De boekentip van februari ’24: Notities van een generaal van Peter van Uhm

Een boek dat je snel en met plezier zult lezen is ‘Notities van een generaal – Veertig lessen over leven en leiderschap’ van Peter van Uhm. Dit is de link naar de aflevering van de Boekenpraktijk waarin Patrick Davidson het boek van Van Uhm bespreekt.

 

De boekentip van januari ’24: Code Rood van Eric van ‘t Zelfde

“Een inspirerend praktijkverhaal over gedrag in teams. Je leert hoe je zowel stoorzenders als de echte teamplayers kunt spotten en wat je met die kennis kunt doen om teams werkend te krijgen.’

Lees hier wat Code Rood zo een nuttig boek maakt of luister naar de aflevering van De Boekenpraktijk.

 

De boekentip van december ’23

Een aanrader is “The Right Kind of Wrong” van professor Amy Edmondson, bekend van haar werk rondom Teaming en Psychologische veiligheid. De Nederlandse vertaling (‘Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei’) verscheen in november.

 

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De boekentip van juli/augustus ’23

Ashlee Vance schreef met ‘When the heavens went on sale’ een heerlijk boek over de mensen achter de spacerace. Een race die volop bezig is maar nog niet in elk huishouden het gesprek van de dag is. Patricks boekbespreking lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link. Via onderstaande link naar Spotify kun je hem ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine. https://open.spotify.com/episode/4dSfvmbeCJ1q1hNYLxamTz?si=abfcb50d94884034

De boekentip van juni ’23

Managen zonder Macht van Joris Merks-Benjaminsen, hoor je hier: https://open.spotify.com/episode/2aIG95TBlS0efpFqTk4ZY6?si=eba339ec9b124b66 Wat maakt dit boek de moeite waard? De combinatie van theorie en praktijk. Joris Merks-Benjaminsen heeft zelf toegepast waar hij met zoveel passie over schrijft. En met succes, want zijn medewerkers bij Google beoordeelden hem keer op keer extreem hoog. De principes zijn direct toepasbaar in je eigen team en organisatie en helpen een omgeving te creëren die effectiever, menselijker én leuker is. Wat het nog interessanter maakt is dat Google van oudsher berucht anti-management is en managers hun macht ontnomen heeft waar dat kon.Hoe doe je dat, managen zonder macht?   

De boekentip van mei ’23

The Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard? Veel leidinggevenden kampen met overvolle agenda’s waarin zowel de hectiek van alledag als de toekomst om aandacht en keuzes schreeuwen. Hoe maak je de keuze wat je wel en niet doet? En hoe richt je je organisatie in op projecten als aanjager van verandering? Veel organisaties zijn daar nog niet op ingesteld, meent Nieto-Rodriguez. Zo is er in veel organisaties wel een Chief Operations Officer maar geen Chief Projects Officer.  

De boekentip van april ’23

Doe Zelf Normaal van Maxim Februari, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan zoeken bestuurders teveel naar snelle oplossingen, zo meent Maxim Februari. En daarbij worden volgens Februari de grondrechten van burgers lang niet altijd gewaarborgd, mede doordat nieuwe technologieën de werking van het recht ingrijpend veranderen. In Doe Zelf Normaal lees je hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van klimaatverandering en intelligente technologieën. Taaie kost? Welnee, boeiende materie, goed opgeschreven. Al was een betere titel geweest: Doe het Zelf Maar want in essay vind je vaak weinig tot geen  oplossingen…Dat is een taak voor de lezersschare van Februari.

 

De boekentip van maart ’23

Inspiratie van Ap Dijksterhuis, hoor je hier: https://open.spotify.com/episode/2O815orluO5bDQNbuQN6po?si=60084c209c954494 Wat maakt dit boek de moeite waard? We leven in een tijd waarin we te veel aan de oppervlakte blijven. Denk maar aan alle vormen van afleiding op ons afkomen. Allereerst via schermen. Maar wat denk je van de oneindige serie vergaderingen waardoor je niet aan nadenken toekomt… Dit boek – met de pakkende ondertitel “Hoe we tot grootse prestaties komen” – laat zien inspiratie en transpiratie geen tegenstelling vormen maar een noodzakelijke combinatie. Dus hard werken én openstaan voor ingevingen. Dat openstaan is cruciaal. Want, zoals Dijksterhuis zegt: “Mentale processen verlopen parallel terwijl ons gedrag serieel verloopt”.  

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts