De 6 talenten voor teamwork volgens Lencioni

Ons boek van de maand is de nieuwste Lencioni getiteld “De 6 talenten voor teamwork: Voorkom frustraties en werk met plezier”.

In de nieuwste aflevering van de Boekenpraktijk-podcast van Managementboek – zie de link hieronder (na ongeveer 30 minuten) hoor je waarom Patrick Davidson zo enthousiast is over dit boek.

https://open.spotify.com/episode/0X5IdSinI2DwKGBzOUY40r?si=7a30b0fc525c42fa

 

Boekentip van de maand mei: “De 6 talenten voor teamwork” van Patrick Lencioni

Laat ik beginnen met een bekentenis: ik had dit boek al een tijdje op de stapel liggen. 

En ik kon me er niet toe zetten. Een businessroman? Daar had ik al helemaal geen zin in.

Toch werkt het om die stapel ongelezen boeken op het bureau – mijn zogenaamde Tower of Guilt – in zicht te hebben. 

Net voor de meivakantie nam ik de meest recente Lencioni getiteld – “De 6 talenten voor teamwork: voorkom frustraties en werk met plezier” weer eens in handen. 

Dat was een goede zet want ik las het in de Valenciaanse zon in één keer uit. 

En wat me verraste was het format: zo’n businessroman daar vliegt je doorheen. 

Om aan het eind heel kort in 40 pagina’s het nieuwe framework van Lencioni gepresenteerd te krijgen. Critici en veellezers zullen dat mogelijk wat magertjes vinden maar ik denk dat de kracht hem erin zit dat je laagdrempelig en in weinig tijd heldere inzichten kunt vergaren. 

Wat me inhoudelijk vooral aanspreekt zijn enkele heldere boodschappen rondom de thema’s teamontwikkeling en werk & energie. Laat ik er twee boodschappen uitlichten.

De eerste boodschap: het bouwen van teams kan niet op de automatische piloot

Zorg er allereerst voor dat samenstelling van je team en de rolverdeling binnen je team de aandacht krijgt die het verdient. Lencioni introduceert daarom zes universele talenten die mensen, teams en organisaties helpen om succesvol te zijn en met plezier te werken.

Een open deur? Welnee, daarvoor zie ik dit in de praktijk te vaak niet goed geregeld. En dit boek is bij uitstek een laagdrempelige manier voor teamleiders en teamleden om eens na te denken over hun eigen team.

Doe je de zaken waar je energie van krijgt? Waar je goed in bent? Weet je waar je energie lekt? Hoe ervaar je de overleggen? En hoe zit dat met de andere teamleden? En als er sprake is van talenthiaten binnen dit team, hoe kun je dat dan aanpakken? 

Want succesvolle teams hebben die 6 talenten (zoals vermeld in de Nederlandse vertaling: reflectie, vindingrijkheid, oordeelsvermogen, ondersteuning en doorzettingsvermogen) in huis èn ze begrijpen hoe je die mix werkend krijgt. Mensen verschillen en dat kan een team sterker maken. Maar dat gaat niet vanzelf.

Boek van de maand Patrick Lencioni - De 6 talenten voor teamwork - Talenten en fasen - Patrick Davidson - betterday.nl
Boek van de maand Patrick Lencioni – De 6 talenten voor teamwork

De tweede boodschap: activeren is de missing link

Naast die zes talenten zijn er drie en niet twee stappen om een idee te implementeren. 

Je kunt niet zomaar van ideevorming naar implementatie gaan. Er is een belangrijke tussenstap die vaak over het hoofd wordt gezien, de activering. Daarbij draait het erom dat je een idee goed onder de loep neemt en mensen verzamelt die het echt willen helpen realiseren. Precies wat ik in de praktijk vaak mis zie gaan. Denken en doen zijn te vaak gescheiden. In goede teams brengt ieder teamlid volgens praktijkman Lencioni 2 van de 6 talenten in. 

Als dit je interesseert dan kan ik je ‘De 6 talenten voor teamwork’ van Patrick Lencioni van harte aanbevelen.

Activeren is de missing link

Want de kans dat je parallellen ziet met je eigen team én actie wilt ondernemen is dan levensgroot.

En als daar een businessroman voor nodig is, prima!

Veelplezier met lezen èn toepassen en tot volgende maand!

Patrick

—————————————————————————————————

Wat lazen we eerder dit jaar?

Begin dit jaar lazen we “The Right Kind of Wrong” van professor Amy Edmondson, bekend van haar werk rondom Teaming en Psychologische veiligheid. De Nederlandse vertaling (‘Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei’) verscheen in november.

“Een goed onderbouwd pleidooi om jezelf als ‘work in progress’ te zien. Want wanneer je nieuwe terreinen verkent kun je niet alles weten. Dan draait het vooral om leren’”

Via onderstaande link naar Spotify (na 36 min 20) kun je de boekbespreking door Patrick Davidson ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek. In deze aflevering interviewt presentator Willem van Leeuwen auteur Rob Wijnberg (De Correspondent).

Right Kind of Wrong - Amy Edmondson

Right Kind of Wrong – Amy Edmondson

 

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

Goed fout. Hoe je van intelligente mislukkingen een motor maakt voor innovatie en groei. Amy Edmondson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat lees jij op dit moment?

Laat ons weten welk boek je aanraadt!

 

Meer leestips?

In de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine – geeft Patrick elke maand een boekentip. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Patricks recensie van het nieuwe boek van Ashlee Vance getiteld ‘When the heavens went on sale’ lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link. 

 

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De nieuwe Ashlee Vance is uit. When the heavens went on sale.

De boekentip van juli/augustus ’23

Ashlee Vance schreef met ‘When the heavens went on sale’ een heerlijk boek over de mensen achter de spacerace. Een race die volop bezig is maar nog niet in elk huishouden het gesprek van de dag is.

Patricks boekbespreking lees je in het nieuwe nummer van Managementboek Magazine. Of hier op de site via deze link.

Via onderstaande link naar Spotify kun je hem ook luisteren in de podcast ‘De Boekenpraktijk’ – van Managementboek Magazine.

De boekentip van juni ’23

Managen zonder Macht van Joris Merks-Benjaminsen, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

De combinatie van theorie en praktijk. Joris Merks-Benjaminsen heeft zelf toegepast waar hij met zoveel passie over schrijft. En met succes, want zijn medewerkers bij Google beoordeelden hem keer op keer extreem hoog. De principes zijn direct toepasbaar in je eigen team en organisatie en helpen een omgeving te creëren die effectiever, menselijker én leuker is. Wat het nog interessanter maakt is dat Google van oudsher berucht anti-management is en managers hun macht ontnomen heeft waar dat kon.Hoe doe je dat, managen zonder macht? 

 

De boekentip van mei ’23

The Project Management Handbook van Antonio Nieto-Rodriguez, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

Veel leidinggevenden kampen met overvolle agenda’s waarin zowel de hectiek van alledag als de toekomst om aandacht en keuzes schreeuwen. Hoe maak je de keuze wat je wel en niet doet? En hoe richt je je organisatie in op projecten als aanjager van verandering? Veel organisaties zijn daar nog niet op ingesteld, meent Nieto-Rodriguez. Zo is er in veel organisaties wel een Chief Operations Officer maar geen Chief Projects Officer.

 

De boekentip van april ’23

Doe Zelf Normaal van Maxim Februari, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

In een tijd waarin we van crisis naar crisis gaan zoeken bestuurders teveel naar snelle oplossingen, zo meent Maxim Februari. En daarbij worden volgens Februari de grondrechten van burgers lang niet altijd gewaarborgd, mede doordat nieuwe technologieën de werking van het recht ingrijpend veranderen. In Doe Zelf Normaal lees je hoe de democratische rechtsstaat verandert onder invloed van klimaatverandering en intelligente technologieën. Taaie kost? Welnee, boeiende materie, goed opgeschreven. Al was een betere titel geweest: Doe het Zelf Maar want in essay vind je vaak weinig tot geen  oplossingen…Dat is een taak voor de lezersschare van Februari.

 

De boekentip van maart ’23

Inspiratie van Ap Dijksterhuis, hoor je hier:

Wat maakt dit boek de moeite waard?

We leven in een tijd waarin we te veel aan de oppervlakte blijven. Denk maar aan alle vormen van afleiding op ons afkomen. Allereerst via schermen. Maar wat denk je van de oneindige serie vergaderingen waardoor je niet aan nadenken toekomt… Dit boek – met de pakkende ondertitel “Hoe we tot grootse prestaties komen” – laat zien inspiratie en transpiratie geen tegenstelling vormen maar een noodzakelijke combinatie. Dus hard werken én openstaan voor ingevingen. Dat openstaan is cruciaal. Want, zoals Dijksterhuis zegt: “Mentale processen verlopen parallel terwijl ons gedrag serieel verloopt”.

 

Ons boek ‘Teaming, de nieuwe realiteit van samenwerken’ is toe aan de 2e druk

Recommended Posts